Fit Voelen! Fit Zijn! Fit Leven!

Sportmedisch onderzoek - Inspanningstesten

Inspanningtesten kunnen zeer waardevol zijn bij het bepalen van het uithoudingsvermogen van een persoon. Een inspanningstest kan verricht worden om de algehele conditie van deze persoon te bepalen, het functionele uithoudingsvermogen, de longfunctie, en/of het uithoudingsvermogen van het hart. Bij de eerste twee zal vooral de nadruk gelegd worden op zuurstof uitwisseling in de longen d.m.v. een VO2max test (of sub-max).

Deze test kan eventueel uitgebreid worden met een cholesterol en/of lactaat metingEen inspanningstest geeft objectieve informatie over het prestatievermogen van de geteste persoon. Deze informatie is noodzakelijk voor het opstellen, evalueren en/of aanpassen van een trainings- of bewegingsprogramma.  Zeker ook voor recreatieve sporters, die geen strikt trainingsprogramma volgen, kunnen de resultaten uit een inspanningstest zeer zinvol zijn: Hoe is het gesteld met mijn conditie? Train ik wel op de juiste manier?
 
We hebben testmogelijkheden voor zowel sporters als voor mensen die weer willen gaan bewegen. Zowel duursporters (bijv. hardlopen, wielrennen) als explosieve sporters kunnen via specifieke testen hun training optimaliseren. De testen kunnen bij ons zowel op een inspanningsfiets als een loopband worden afgenomen, afhankelijk van de beoogde doelstelling.